Журналистката от Първи канал на руската държавна телевизия Жана Агалакова обяви,

...
Журналистката от Първи канал на руската държавна телевизия Жана Агалакова обяви,
Коментари Харесай

Рускиня, отличена с ордена За заслуги към отечеството, напусна държавната телевизия в знак на протест срещу войната

Журналистката от Първи канал на съветската държавна телевизия Жана Агалакова разгласи, че напуща в символ на митинг против войната в Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Тя е специфичен сътрудник и водеща на телевизионни вести. През 2002 година е номинирана за премията TEFI, а през 2006 година е отличена с медала на ордена " За заслуги към отечеството “. 

" Когато приказвах с шефовете си, им споделих, че повече не мога да правя тази работа ", сподели на конференция в Париж Агалакова - някогашна водеща на новините по Първи канал, която до момента беше сътрудник на медията във френската столица.

Тя сподели, че съветската телевизия се употребява за разпространение на кремълска агитация и че управляващите в страната от години потискат самостоятелните медии.

Последният репортаж на Агалакова за Първи канал излезе на 17 февруари 2022 година. Тя подава молбата си за овакантяване на 3 март, а публично е била освободена на 17 март 2022 година. Пред повече от седмица телевизията напусна и продуцентката на новините Марина Овсянникова.

Тя направи проява на противоречие с политиката на управляващите, като издигна антивоенен надпис зад водещата в студиото, която четеше новините по Първи канал. Надписът на британски и съветски език гласеше: " Не е на войната. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат ".

Овсянникова призова руснаците да не се поддават на държавната пропаганда - обръщение, което провокира хвалба от страна на украинския президент Володимир Зеленски, само че беше бързо порицано от Москва. Тя бе арестувана, след което съдът й наложи парична санкция, макар упованията за по-сурово наказване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР